Atlétika

Atlétika

Atlétika 6-15 éves gyermekek számára


Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek: 16:30-18:00 óráig | Atlétika pálya

Sárdi Attila: +36 70 602 9508


Körülnézve az egyes sportágak alapképzésében, tapasztalhatjuk, hogy hiányoznak az alapok. Ez a hiány és a folyamatosan felmerülő igény hozta létre a Bhávaná Egyesület atlétikus alapképzés edzéseit.
Az atlétikában az eredményes szerepléshez szükséges az egyéni erőnlét és gyorsaság, és a küzdelem. Az atlétika minden más sportágnak az alapját képezi, hiszen kevés olyan sportág létezik ahol ne kellene futni, ugrani vagy dobni. Ezen kívül jelentősége és népszerűsége abban áll, hogy olyan fizikai képességeket fejlesztenek, mint a gyorsaság, az állóképesség, az erő, a koordinációs képesség, ami szintén elengedhetetlen a többi sportágban.

Atlétikus képzés jelentősége


Az atlétikus képességek fejlesztése fontos, hiszen alapozó jellegű. Az atlétikát a sport szakirodalom mindig is az alap sportágak közé sorolta. Ennek elsődleges oka, hogy az utánpótlás nevelésben, a gyermekek képzésében az atlétika rendelkezik azokkal a mozgásformákkal és lehetőségekkel, melyek egyrészt sokoldalúan és arányosan képzik a testet, másrészt később bármely sportág hatékonyan építheti speciális mozgásszerkezetét a jól felépített alapokra. Valamennyi sportág alapját képezi, hiszen például a labdajátékok során is a futó, ugró és dobómozgások megjelenését tapasztalhatjuk. Az atlétikus képességek megléte és ezek fejlesztése szinte valamennyi sportágban nélkülözhetetlen. Az atlétika mozgásanyaga kiválóan alkalmas a motoros képességek fejlesztésére.

Kondicionális képességek


A kondicionális képességek fejlesztésében betöltött szerepe meghatározó. Az erő, a gyorsaság és az állóképesség illetve ezek megnyilvánulási formái az atlétikai futásokkal, dobásokkal és ugrásokkal jól fejleszthetők. A rajtgyakorlatok a reakciógyorsaságot, az egyszerű reakcióidőt fejlesztik, a sprint és repülő futások a gyorsaságot a hosszú távú futások, a fartlek és az iramjáték alkalmas az állóképesség rövid-, közép-, hosszú távú fejlesztésére. A dobások és ugrások a gyorserőt, erő-állóképességet, az egyes izomcsoportok erejét fejlesztik.

Koordinációs képességek


A koordinációs képességek fejlesztésében is jelentős a szerepe. A különböző sebességű, iramú futások, futóiskolai feladatok a ritmusképességet, iramérzéket, mozgásszabályozási és mozgásvezérlési képességet fejlesztik. A dobások, ugrások valamint a dobó- és ugróiskolai feladatok gyakorlatanyaga szintén fejleszti a ritmusérzéket, a térbeli tájékozódó képességet, mozgásszabályozó, mozgásvezérlési és mozgásátállító képességet, a távolságbecslést és idő- valamint iramérzéket egyaránt. A dobásokat és ugrásokat az atlétika „ügyességi” számainak is nevezik. Így ezek a mozgások és versenyszámok illetve az ugró- és dobófeladatok az ügyességet, mint összetett koordinációs képességet nagymértékben fejlesztik.

Egész évben


Az atlétikai mozgásanyag oktatására egész évben van lehetőség, egész évben tervezhető oktatási tartalmat képvisel, vagyis nem szezonális. Az őszi és a tavaszi időszakban a szabadban a különböző atlétikai mozgások és versenyszámok oktatására nyílik lehetőség és az atlétikus képességek fejlesztésére. Télen tornatermi körülmények között az atlétikus képességek fejlesztésére nyílik lehetőség, valamint a terematlétika megvalósítására.

 

Játékos jelleg


Az atlétika játékos jellege is biztosítható. A futó- és fogójátékok, célbadobó és cébaugró feladatokkal, sor- és váltóversenyek során alkalmazott atlétikai mozgásanyaggal vonzóbbá tehetjük a gyerekek számára.

Mozgásműveltség


A változatos atlétikai mozgásanyag elsajátítása során fejlődik a gyerekek mozgásműveltsége.

Egészségmegőrzés


Jelentős a szerepe a gyerekek egészségének megőrzésében, megtartásában, a prevencióban. A hosszú távú és kitartó futások a gyerekek állóképességét, vagyis a szív, tüdő és keringési rendszerét fejleszti, prevenciót jelentve a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, vagy a kóros kövérség ellen. Az atlétikus képességek fejlesztése hozzájárul az egészséges csontrendszer és izomrendszer kialakulásához, fejlődéséhez.

Személyiségformálás


A sportág oktatása hozzájárul a tanulók személyiségformálásához. A teljes tanulói személyiséget formálja. Fizikai, szellemi és szociális képességeket egyaránt fejleszt. Önállóságra cselekvés és döntésképességre nevel. Az atlétikai mozgásanyag elsajátítása valamint az atlétikus képességek fejlesztése jó eszközt jelent, hogy a gyerekekben olyan pozitív személyiségjegyek alakuljanak ki, mint a kitartás, küzdeni akarás, fair-play, egymás segítése.

Mozgás iránti igény, erős immunrendszer


A mozgás megszerettetésére, a rendszeres mozgás iránti igény kialakítására is kiválóan alkalmas az atlétika változatos mozgásanyaga. A természetben végzett atlétikai mozgások az edzéshatáson túl a „természet erőivel” való edzés eszközeként is nevezhetők. A természet erői az időjárás elemei, mellyel történő edzés erősíti szervezetünk immunrendszerét, így kevésbé leszünk fogékonyak a különböző betegségekkel szemben. Hozzájárul az aktív és egészséges életmódra neveléshez. Cél, hogy az atlétika mozgásanyagának megszerettetésével épüljön be az életmódba, életvitelbe, legyen a mindennapjaink része.


Class Timetable

  Open Time Close Time Trainer
hétfő 16:30 18:00 Sárdi Attila Tendzin
kedd 16:30 18:00 Sárdi Attila Tendzin
szerda 16:30 18:00 Sárdi Attila Tendzin
csütörtök 16:30 18:00 Sárdi Attila Tendzin
péntek 16:30 18:00 Sárdi Attila Tendzin
hétfő
16:30 - 18:00 - with Sárdi Attila Tendzin - at
kedd
16:30 - 18:00 - with Sárdi Attila Tendzin - at
szerda
16:30 - 18:00 - with Sárdi Attila Tendzin - at
csütörtök
16:30 - 18:00 - with Sárdi Attila Tendzin - at
péntek
16:30 - 18:00 - with Sárdi Attila Tendzin - at

Class Information

 Number of Week100
 Open:2016-12-11
 Days
hét ked sze csü pén